Oekraïense troepen hebben posities ingenomen aan de oostzijde van de rivier de Dnjepr in de buurt van de stad Kherson. Volgens de Amerikaanse denktank The Institute for Study of War (ISW) duidt dit erop dat defensieve posities van het Russische leger zijn verzwakt.

Het Oekraïense leger heeft posities ingenomen ten noorden van de stad Olesjky, die aan de oostzijde van de Dnjepr ligt tegenover Kherson.

Afgelopen november verdreef het Oekraïense leger Russische troepen uit Kherson, maar de Oekraïense troepen rukten niet verder op. Rusland bezet nog steeds het gebied ten zuiden van Kherson. Dat leidt uiteindelijk naar de Krim, het schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd.

Russische militaire bloggers signaleerden deze week dat Oekraïne bezig was posities in te nemen aan de oostzijde van de Dnjepr met de inrichting van aanvoerlijnen en verkenningsmissies. Volgens de bloggers hebben Oekraïense troepen ook een aantal eilanden in het deltagebied van de Dnjepr betreden.

Foto: Google Maps

Sommige militaire bloggers suggereren dat het Oekraïense leger de oversteek kon wagen, omdat de Russische troepen te weinig artillerievuur inzetten. Daarbij werd ook verwezen naar de extreem gecentraliseerde commandostructuur van het Russische leger.

Het ISW heeft niet kunnen vaststellen wat de reikwijdte is van de Oekraïense troepenbewegingen ten zuiden van Kherson en wat eventuele doelen zijn. De denktank vermoedt dat Russische troepen prioriteit zullen geven aan het verdedigen van stedelijke gebieden zoals Olesjky en Nova Kachovka

Oversteek Oekraïens leger bij rivier de Dnjepr

Een online video wekt de indruk dat amfibievoertuigen van het Oekraïense leger aankomen bij de oostzijde van de Dnjepr om een bruggenhoofd in te richten.

Wachten op tegenoffensief Oekraïne

In westerse militaire kringen wordt rekening gehouden met een groter tegenoffensief van het Oekraïense leger om meer territorium terug te winnen.

De voormalige Russische president Dmitri Medvedev dreigde afgelopen maand dat Rusland er niet voor zal terugdeinzen “ieder mogelijk wapen” in te zetten, mocht Oekraïne proberen onder meer de Krim te heroveren. Het schiereiland lijkt een belangrijke rol te gaan spelen in de volgende fase van de oorlog,

Bij westerse inlichtingendiensten zijn er wel twijfels over de slagingskans van het verwachte lente-offensief van Oekraïne. Volgens de krant The Washington Post verwachten de VS niet dat Oekraïne het door Rusland bezette gebied volledig kan heroveren, onder meer omdat Oekraïne moeite heeft om troepen, munitie en uitrustingen aan te vullen.

De Britse krant The Guardian citeerde afgelopen dinsdag een groep van voormalige hoge diplomaten en militaire adviseurs, die vrezen voor een patstelling als het westen niet all in gaat en zijn militaire steun verhoogt. Zo zouden bondgenoten nog niet de militaire steun leveren die ze publiekelijk hebben beloofd, iets wat Oekraïne zelf eerder al benadrukte.

LEES OOK: Oekraïense tanks hebben op papier geen schijn van kans tegen Rusland, maar door domme fouten pakt dat op het slagveld heel anders uit